perjantai 21. marraskuuta 2014

Sähkötekniikan perusteet Tehtävä 1

Perehdyimme lasinpyyhkijöiden toimintaan
.
1. Selvitä kuinka lasinpyyhkijät toimivat.
Pyyhinmoottorin pyörimisliike välittyy käyttövivustoon vaihteiston kautta. Käyttövivusto on mitoitettu siten, että moottorin pyörivä liike muuttuu pyyhkijöiden edestakaiseksi liikkeeksi.


2. Kuinka saat pyyhkijöihin eri nopeuksia?
Jotta pyyhkijöihin saadaan eri nopeuksia täytyy virta syöttää siihen eri hiilen kautta jotta magnetointi muuttuu ja moottori saa lisää tehoa.


3. Kuinka tihkuasento toimii?
Jaksotoimintatilassa pyyhin suorittaa pyyhintäliikkeen ja pysähtyy ääriasentoon odottamaan joksikin aikaa kunnes suorittaa jälleen uuden pyyhintäliikkeen. Jaksotus aikaansaadaan erityisellä hidastinreleellä, joka kytketään pyyhkimen kytkimen ja moottorin välille


4. Miksi pyyhkijät palauttavat aina samaan asentoon?
Jotta pyyhkimen varret eivät käytön jälkeen pysähtyisi kuljettajan näkökenttään, on moottorin yhteyteen rakennettu rajakytkin, joka automaattisesti huolehtii siitä, että pyyhkimet pysähtyvät aina automaattisesti pyyhinsektorin reuna-alueille.



5. Kuinka sadetunnistin toimii?
Sadetunnistin on kiinnitetty tuulilasin sisäpuolelle. Se toimii seuraavasti: Ledin valo suunnataan prisman kautta vinosti tuulilasin pintaan.Valo heijastuu lasin sisällä, kunnes se tulee vastaanottopäässä olevan prisman ja sen läpi edelleen rajoitinlevyn läpi fotodiodiin. Jos tuulilasi on märkä, osa valosta ei heijastukaan takaisin lasin sisälle, vaan pinnassa oleviin vesipisaroihin. Näin fotodiodin saama valomäärä vähenee, ja elektroniikan automatiikka käynnistää lasinpyyhkimet. Sadetunnistin voi myös reagoida sateen määrään ja muuttaa sen mukaan pyyhkimien toimintataajuutta. Toiminta voi myös ohjata ajovalojen toimintaa siten, että se vaihtaa pääajovalot automaattisesti ajovaloiksi olosuhteiden mukaan. Tunnistimen yhteydessä saattaa olla anturit laajemmankin valoautomatiikan ohjaukseen esimerkiksi lähi- ja kaukovalojen vaihtoon.

6. Miten tihkuasennon pyyhintänopeutta voidaan muuttaa?
Vastuksen avulla muutetaan kondensaattorin ohjaus-sähköä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti